Asal Mula Mimpi Dijadikan Petujuk Pada Shalat Istikharaj

  • Redaktur by rahmat Senin, 18 Feb 2019, 02:15

Foto: net

JAVANEWS.TV I BANDUNG,- Setiap manusia selalu dihadapkan dengan berbagai macam pilihan dan kebanyakan umat muslim akan melakukan solat istikharah sebagai cara untuk mendapatkan petunjuk saat bingung menentukan pilihannya.

Silansir Okezone.com, shalat istikharah sendiri termasuk sunnah yang dikerjakan seseorang yang sedang berhadapan dengan dua pilihan yang berat dan mendesak. Dengan solat istikharah, seseorang akan mampu membuat pilihan yang benar dan terbaik menurut dari petunjuk Allah.

Biasanya, solat istikharah melibatkan mimpi sebagai petunjuk. Sebab pada zaman jahiliyah, masyarakatnya menentukan pilihan atau istikharah denggan menggunakan azlam atau undian.

Jabir Bin Abdullah RA pernah berkata, “Dahulu Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam pernah mengajari kami Istikharah dalam memutuskan segala sesuatu, (sebagaimana mengajari kami) surat dalam Alquran.

Beliau bersabda, apabila salah seorang diantara kalian hendak melakukan sesuatu (yang membingungkan) maka lakukanlah solat sunnah dua rokaat selain solat wajib.

Waktu solat istikharah itu sendiri mengikuti waktu dari solat sunnah yang telah dikerjakan. Artinya, solat istikharah tidak memiliki batasan tertentu untuk waktu pelaksanaannya.

Jika dikerjakan berdiri sendiri dengan niat khusus solat istikharah, maka sebaiknya tidak melaksanakannya pada waktu-waktu di mana solat sunnah dilarang untuk dikerjakan.

Meski demikian ada anjuran untuk melaksanakannya di waktu sepertiga malam, bersamaan dengan pelaksanaan solat tahajud. Dalam hadits dikatakan jika jumlah rakaat dalam solat istikharah adalah 2 rakaat.

Adapun 2 rakaat tersebut bisa berdiri sendiri dengan niat khusus solat istikharah, atau digabung dengan niat yang lain seperti solat sunnah rawatib (MAT)

Stempel hada stamp

BERITA TERKAIT

Sports

Berita Terkini

Berita Populer

NEWSLETTER

Subscribe to our newsletter to get notification about new updates, information, discount, etc..